to Live Well is to Work Well

Workshops, Coaching & Massages

to Live Well is to Work Well

Workshops, Coaching & Massages

Het Voedingscentrum en Milieu Centraal hebben op 13 oktober de gezamenlijke campagne en de website EtenisomopteEten.nl gelanceerd.
Eten is om op te EtenOp deze website kunnen consumenten praktische informatie en tests vinden om hun voedselverspilling in kaart te brengen en te verminderen. Ook kunnen consumenten een gratis bewaarwijzer als hulpmiddel voor in de keuken aanvragen. Nederlanders gooien jaarlijks voor circa 2,4 miljard euro aan goed, eetbaar voedsel weg. Maar eten is om op te eten.

Weggegooid eten, geld en energie
Voedselverspilling is een groot probleem. Nederlandse consumenten verspillen gemiddeld per persoon jaarlijks ruim 50 kilo eetbaar voedsel. Dat komt in totaal neer op zo'n 175 euro per jaar, en omgerekend zo'n 80 warme maaltijden. Dit raakt je portemonnee. Bovendien gaan zowel grondstoffen als de energie die gebruikt is om het voedsel te produceren en te vervoeren, verloren als goed voedsel in de vuilnisbak belandt. Om mensen beter inzicht te geven in hun voedselverspilling, staat op de website een Weggooitest. Aan de hand van een aantal vragen zien mensen of ze meer of minder voedsel verspillen dan gemiddeld.

Campagne Eten is om op te Eten
Het is belangrijk dat de consument bewust wordt van zijn voedselverspilling en inziet dat voedselverspilling is te voorkomen door slimmer te kopen, te koken en te bewaren. De campagne is onderdeel van de gezamenlijke aanpak door Voedingscentrum, Milieu Centraal en het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie van het probleem voedselverspilling.

Feiten over voedselverspilling
Het CREM heeft gegevens verzameld (in het kader van het VROM-programma Ketengericht Afvalbeleid) via sorteeranalyses van huishoudelijk restafval en gft-afval in elf steden en via een enquète onder 1.000 respondenten.
Per jaar gooit elke Nederlander gemiddeld 44 kilo eten en drinken weg.
Daarvan is 28% bereid (gekookt, gebakken etc.) en zo'n 10% is zelfs niet eens uit de verpakking geweest. 80% van deze voedselverspilling komt in de vuilniszak terecht, 7% bij het GFT-afval en 13% wordt door de gootsteen of het toilet gespoeld.
Verreweg de grootste afvalstroom is brood (17%), gevolgd door zuivel (12%), groente (12%), aardappelen (11%) en fruit (10%). Het percentage verspilling ten opzichte van de inkoop is het hoogst bij pasta's (22%) en rijst (34%).
De redenen die de consumenten aangeven voor het verspillen van voedsel zijn met name 'smaakt/ruikt niet lekker meer', 'niet vers meer', 'overschrijden houdbaarheidsdatum', 'te weinig om te bewaren' en 'beschimmeld'. Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die eten dat over de houdbaarheidsdatum is direct weggooien (48%) significant meer voedsel verspillen dan de mensen die dit niet doen (52%).

Bronnen: Milieu Centraal en Eten is om op te Eten en CREM

Het verbranden van bioplastic is milieuvriendelijker dan het composteren. De vraagtekens die het programma Keuringsdienst van Waarde donderdagavond 10 maart zette bij het verbranden van bioplastic in plaats van het composteren zijn daarom niet terecht, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Verbranding van bioplastic levert duurzame energie op. Composteren levert alleen water en CO2 op, en nauwelijks compost. Nog beter voor het milieu is het om bioplastic samen met andere verpakkingsplastics gescheiden in te zamelen en te recyclen.

Komkommer
De Keuringsdienst van Waarde stelde in de uitzending ook vraagtekens bij het verpakken van voedingsmiddelen, zoals een komkommer in plastic. Maar ook dat is niet terecht. Verpakkingen voorkomen beschadiging en bederf van producten. De plastic verpakking om een komkommer zorgt er bijvoorbeeld voor dat de groente langer vers blijft in de winkel en thuis. De kans op weggooien neemt daardoor af.

De energie die in de teelt van de komkommer is gestoken is vele malen groter dan die voor de productie van het plastic. Zonder verpakking kan in dit geval de milieuschade groter zijn dan met verpakking. Er gaat immers meer energie verloren als je de komkommer weg moet gooien, omdat hij niet goed meer is.

Bron: Persbericht Milieucentraal

Beauty Massagepraktijk To Work Well
Kortenaerplein 32
1057 NE Amsterdam

Telefoon: 06-40351727
Email:
Routebeschrijving

Algemene voorwaarden

Erik Kluit (gediplomeerde masseur/docent):
Ik ontmoet je graag op een van de workshops binnenkort!
Over mijzelf    Over Panda

Cursusrooster

Leer ergonomisch en met plezier masseren!

Workshop partnermassage

Workshop Partnermassage ➤

Workshop Massage basics ➤

Basiskennis intuïtieve massage.
Alle workshops zijn met z'n 2en,
zonder andere cursisten,
3 uur, 130€ (65€ p.p.)

✉ aanvragen / informatie of Bel  

Beschikbare data/tijden
voor beide workshops:

Op dit moment accepteer ik geen nieuwe aanmeldingen.
N.B.
Heb je een kadobon/voucher of wil je omboeken
dan kun je in het 
2e/3e kwartaal van 2021 boeken
op vrijdagavond of zondagmiddag behalve het laatste
weekend van elke maand.

   
Maart:  
Zondagmiddag 7 mar 13:30 - 16:30 uur
Zondagmiddag 14 mar 13:30 - 16:30 uur
Vrijdagavond 19 mar 20:00 - 23:00 uur
Zondagmiddag 21 mar 13:30 - 16:30 uur
   
April:  
Zondagmiddag 4 apr 13:30 - 16:30 uur
Vrijdagavond 9 apr 20:00 - 23:00 uur
Zondagmiddag 11 apr 13:30 - 16:30 uur
Vrijdagavond 16 apr 20:00 - 23:00 uur
Zondagmiddag 18 apr 13:30 - 16:30 uur
Vrijdagavond 23 apr 20:00 - 23:00 uur
Zondagmiddag 25 apr 13:30 - 16:30 uur
   
Mei:  
Vrijdagavond 7 mei 20:00 - 23:00 uur
Zondagmiddag 9 mei 13:30 - 16:30 uur
Vrijdagavond 14 mei 20:00 - 23:00 uur
Zondagmiddag 16 mei 13:30 - 16:30 uur
Vrijdagavond 21 mei 20:00 - 23:00 uur
Zondagmiddag 23 mei 13:30 - 16:30 uur
   
Juni:  
Vrijdagavond 4 juni 20:00 - 23:00 uur
Zondagmiddag 6 juni 13:30 - 16:30 uur
Vrijdagavond 11 juni 20:00 - 23:00 uur
Zondagmiddag 13 juni 13:30 - 16:30 uur
Vrijdagavond 18 juni 20:00 - 23:00 uur
Zondagmiddag 20 juni 13:30 - 16:30 uur

Op zondag gratis parkeren.
Ook als kadobon


Alle workshops worden (ook in het engels) gegeven door de gekwalificeerde, ervaren masseur/docent Erik Kluit.