to Live Well is to Work Well

Workshops, Coaching & Massages

to Live Well is to Work Well

Workshops, Coaching & Massages

Het Voedingscentrum en Milieu Centraal hebben op 13 oktober de gezamenlijke campagne en de website EtenisomopteEten.nl gelanceerd.
Eten is om op te EtenOp deze website kunnen consumenten praktische informatie en tests vinden om hun voedselverspilling in kaart te brengen en te verminderen. Ook kunnen consumenten een gratis bewaarwijzer als hulpmiddel voor in de keuken aanvragen. Nederlanders gooien jaarlijks voor circa 2,4 miljard euro aan goed, eetbaar voedsel weg. Maar eten is om op te eten.

Weggegooid eten, geld en energie
Voedselverspilling is een groot probleem. Nederlandse consumenten verspillen gemiddeld per persoon jaarlijks ruim 50 kilo eetbaar voedsel. Dat komt in totaal neer op zo'n 175 euro per jaar, en omgerekend zo'n 80 warme maaltijden. Dit raakt je portemonnee. Bovendien gaan zowel grondstoffen als de energie die gebruikt is om het voedsel te produceren en te vervoeren, verloren als goed voedsel in de vuilnisbak belandt. Om mensen beter inzicht te geven in hun voedselverspilling, staat op de website een Weggooitest. Aan de hand van een aantal vragen zien mensen of ze meer of minder voedsel verspillen dan gemiddeld.

Campagne Eten is om op te Eten
Het is belangrijk dat de consument bewust wordt van zijn voedselverspilling en inziet dat voedselverspilling is te voorkomen door slimmer te kopen, te koken en te bewaren. De campagne is onderdeel van de gezamenlijke aanpak door Voedingscentrum, Milieu Centraal en het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie van het probleem voedselverspilling.

Feiten over voedselverspilling
Het CREM heeft gegevens verzameld (in het kader van het VROM-programma Ketengericht Afvalbeleid) via sorteeranalyses van huishoudelijk restafval en gft-afval in elf steden en via een enquète onder 1.000 respondenten.
Per jaar gooit elke Nederlander gemiddeld 44 kilo eten en drinken weg.
Daarvan is 28% bereid (gekookt, gebakken etc.) en zo'n 10% is zelfs niet eens uit de verpakking geweest. 80% van deze voedselverspilling komt in de vuilniszak terecht, 7% bij het GFT-afval en 13% wordt door de gootsteen of het toilet gespoeld.
Verreweg de grootste afvalstroom is brood (17%), gevolgd door zuivel (12%), groente (12%), aardappelen (11%) en fruit (10%). Het percentage verspilling ten opzichte van de inkoop is het hoogst bij pasta's (22%) en rijst (34%).
De redenen die de consumenten aangeven voor het verspillen van voedsel zijn met name 'smaakt/ruikt niet lekker meer', 'niet vers meer', 'overschrijden houdbaarheidsdatum', 'te weinig om te bewaren' en 'beschimmeld'. Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die eten dat over de houdbaarheidsdatum is direct weggooien (48%) significant meer voedsel verspillen dan de mensen die dit niet doen (52%).

Bronnen: Milieu Centraal en Eten is om op te Eten en CREM

BeautyCursusruimte To Work Well
Magalhaensplein 15-A (GoFysio)
1057 VD Amsterdam

Telefoon: 06-24913511
Email: info@toworkwell.nl
Routebeschrijving

Algemene voorwaarden

Erik Kluit (gediplomeerde masseur/docent):
Ik ontmoet je graag op een van de workshops binnenkort!
Over mijzelf    Panda - zachte kracht

Cursusrooster

Leer ergonomisch en met plezier masseren!

Workshop partnermassage

Workshop Partnermassage ➤

Workshop Massage basics ➤

Workshop Massage basics vervolg ➤

Basiskennis intuïtieve massage.
Alle workshops zijn met z'n 2en,
zonder andere cursisten,
3 uur, 150€ (75€ p.p.)

✉ aanvragen / informatie of Bel  

Ik stop met de workshops i.v.m.
verhuizing naar Italië.
Kadobon? Mail me.

Op zondag gratis parkeren.
Ook als kadobon


Alle workshops worden (ook in het engels) gegeven door de gekwalificeerde, ervaren masseur/docent Erik Kluit.